Konzultacija

POBJEDNIK NOMINACIJE VITALY ALEXANDROVICH SKVORTSOV "NAJBOLJI ONCOLOG", liječnik najviše kategorije, doktor medicinskih znanosti, mamolog, plastični kirurg, onkolog Državnog zakona Ruske Federacije

PITANJE: Vitaly Alexandrovich, prošlo je šest mjeseci od mastektomije, stupanj 2B, starost 38 godina. Koliko dugo nakon zračenja može započeti rekonstrukcija dojke? I koliko će trajati prva faza obnove ekspandera? zahvaliti.

ODGOVOR: Pozdrav1 Nakon terapije zračenjem, bolje je obaviti rekonstrukciju nakon jedne godine ili obaviti nekoliko sesija lipofiliciranja kako bi se tkiva za obnovu obnovila!

PITANJE: Vitaly Alexandrovich, možete li nam reći kako se odvija dvostepena obnova? U drugoj fazi, vrlo me zanima pitanje simetrije implantata sa zdravom žlijezdom. Kako ide druga faza obnove? Što prvo podignete zdravu žlijezdu ili promijenite ekspander za implantat? Kako odabrati implantat? zahvaliti.

ODGOVOR: Pozdrav! Obično se ekspander zamjenjuje implantatom, a u istoj se fazi zdrava žlijezda smanjuje ili zateže! Kako to rade kirurzi i kako odabrati implantat? Jako je teško, liječnici to uče godinama, odabirom implantata na takav način i smanjenjem zdravih grudi, tako da postoji maksimalna simetrija! No, uzimajući u obzir strukturu žlijezde i njezine posebne dimenzije, još uvijek je nemoguće točno odrediti implantat milimetrima, pa se kasnije ispravljanje vrši lipopunjavanjem!

PITANJE: Pozdrav! Ima li u vašoj prozorskoj ambulanti kvote za odgođenu obnovu? I mogu li ovu kvotu koristiti stanovnici drugih regija?

ODGOVOR: Pozdrav, nažalost, u našem centru postoje kvote samo za pacijente sa registracijom u gradu St. Rekonstruiramo sve nerezidente na samoodrživoj osnovi!

PITANJE: Pozdrav doktore. U kolovozu 2016. pronašli su rak dojke na lijevoj strani, tri puta negativan, napravili radikalnu resekciju, zatim 6 tečajeva kemije i 30 zraka. Grudi su mi prirodno malene, pa čak i sada se stalno bojim za još jednu dojku, jer se mastopatija brine i svaki kvržica izaziva paniku. Recite mi da li obavljate operaciju uklanjanja 2 žlijezde odjednom i postavljanja implantata? Koliko god to smiješno zvučalo, govorimo o operaciji poput Angeline Jolie. Živim u Novosibirsku. Recite mi, ako je takva operacija moguća, koliko će koštati? U Novosibirsku predlažu da vratimo sektor iz vlastitih tkiva s leđa. Koje su mi druge mogućnosti? Zahvaliti. Čitam vašu stranicu, zahvalan sam na tako dostupnim odgovorima i na progresivnom pogledu na mnoge stvari o kojima većina liječnika na recepciji uopće ne želi čuti..

ODGOVOR: Pozdrav! Ne provodim profilaktičke mastektomije! Mislim da je besmisleno! To ne može spasiti osobu od napredovanja bolesti i pojave raka! Štoviše, vjerojatnost raka u suprotnoj žlijezdi je vrlo mali postotak, čak i ako je potvrđena genetskom nasljednom analizom BRCA1, BRAC2! To je praktički isti postotak ostalih karcinoma koji se pojavljuju u drugom organu! Vjerujem da je bolje zatvoriti defekt vlastitim tkivima, kao što vam je predloženo! Učinio bih isto ako je moje mišljenje važno za vas! Ako niste zadovoljni veličinom, tada možete staviti implantate!

PITANJE: Vitaly Alexandrovich, s vašeg stajališta, koliko je dugo nakon mastektomije optimalan oporavak mliječne žlijezde?

ODGOVOR: Pozdrav! Ovaj je termin individualan: kako će domaće tkanine biti spremne za obnovu! Nakon terapije zračenjem to se razdoblje povećava! Potrebno je pojedinačno razgovarati sa svojim kirurgom koji će to učiniti, vrijeme varira od nekoliko mjeseci do godine!

PITANJE: Dobar dan, Vitalij Aleksandrovič, u travnju je uklonjena desna dojka, bez aksilarnih limfnih čvorova, faza 2a, 6 ht., Kako nakon liječenja možete dobiti kvotu za obnovu dojke, hvala !

ODGOVOR: Pozdrav! Lako je dobiti! Da biste to učinili, morate doći u naš centar na konzultacije! Pogledat ću vas i odlučit ćemo koja je opcija za vas prihvatljiva i odgovoriti na vaša pitanja!

PITANJE: Vitalij Aleksandrovič, želio bih se nakon rekonstrukcije podvrgnuti korekciji dojke s lipofillingom. Može li se to učiniti pod lokalnom anestezijom? zahvaliti.

ODGOVOR: Pozdrav! Teoretski je moguće učiniti lipofilling pod lokalnom anestezijom, ali teško će biti postići željeni rezultat, a još će vam nauditi! Bolje je raditi lipofilling pod općom anestezijom i to brzo, a rezultat se očekuje zadovoljavajući nego trpjeti pacijenta i liječnika, a rezultat je upitan!

PITANJE: Imam rupturirani implantat dojke. Mogu računati na kvotu ?

ODGOVOR: Pozdrav! Ako ste se liječili od raka dojke, tada možete računati na kvotu, ali svaki je slučaj individualan i to morate uzeti u obzir, jer su kvote također različite!

PITANJE: Pozdrav! Moje ime je Natalya
Trenutačno mi se širi i ekspanzija uskoro dolazi do druge faze operacije. Administrator mi je napisao da je ugradnja implantacije plaćena. To je istina? U koje se svrhe daje kvota?

ODGOVOR: Pozdrav! Popis kvota propisuje Ministarstvo zdravlja! Sada popis kvota uključuje samo prvu fazu - ugradnju ekspandera. Druga faza je plaćena, plastičnija je. U našoj ustanovi možete platiti za drugu fazu! Da biste to učinili, morate me kontaktirati radi savjetovanja!

PITANJE: Vitaly Alexandrovich, može li operacija na zdravom podizanju dojke (mastopeksija) - izazvati onkologiju? zahvaliti.

ODGOVOR: Pozdrav! Naravno da ne! Operacija ispravljanja žlijezde, naprotiv, ponekad može biti terapeutske prirode i, na primjer, tijekom mastopeksije, istodobno možete ukloniti fibroadenom!

PITANJE: Pozdrav, Vitaly Alexandrovich! Prvu fazu obnove imao sam prije godinu dana. Još uvijek neću učiniti drugu fazu - zamjenu ekspanzera implantatom? Molim vas, recite mi koliko dugo ne možete mijenjati ekspander na implantat i koja je opasnost? zahvaliti.

ODGOVOR: Pozdrav, proizvođač implantata preporučuje izvedbu druge faze u roku od godinu dana! Po mom iskustvu, žene hodaju dvije godine, ali to prijeti komplikacijama koje su se pojavile kasnije, ipak je preporučljivo drugu fazu obnove završiti u roku od 6 mjeseci prema međunarodnim preporukama! Mnogo sam puta primijetila da je žena nakon faze rekonstrukcije već zadovoljna rezultatom i osjeća se kao normalna osoba s dvije žlijezde, a tada će biti još bolje. Moj savjet je da drugu fazu učinite brže!)

PITANJE: Pozdrav Vitaly Alexandrovich! Imam karcinom dojke T4NOMO, faza 3B, ER (8), PR (4), Her2neu-0, Ki67 - 8%. Kvržica na bradavici. Nema metastaza, ali bilo je i oticanje bradavice. Nakon 4 kemoterapije, edem je nestao. Hospitaliziran sam u 9 dana. Liječnik mi je rekao da odlučim hoću li napraviti mastektomiju i plastiku u jednom koraku ili samo mastektomiju. Dalje, nakon operacije, preporučena mi je radioterapija. Liječnik mi je predložio da skinem pregib kože s leđa. Apsolutno mi se ne sviđa ova ideja. Prsa su mi mala (1 veličina). Možda u mom slučaju postoji drugi način, čak i odgođeni oporavak dojke, manje traumatičan? Postoje li implantati za male grudi u našoj zemlji??

ODGOVOR: Pozdrav! Postoji mnogo volumena implantata od malih do vrlo velikih. U ovom slučaju problem je u tome što ste primili kemoterapiju i dalje ćete primati zračenje, a to je veliki rizik od gubitka implantata tijekom jednostepene rekonstrukcije (upaljen je i ispaljen), ako ne koristite zaklop sa leđa, zakril sa stražnje strane minimizira ovaj rizik! Moja vizija svega ovoga: 1. Pristanite na jednosatnu rekonstrukciju s preklopom s leđa i podvrgnite se daljnjem liječenju, a rizik od gubitka je minimalan. To nije tako osobito traumatična operacija i kozmetički rezultat će biti dobar. 2. Izvršite jednostavnu mastektomiju s principima da kasnije dođe do odgođene rekonstrukcije, primite radioterapiju i pričekajte najmanje 6 mjeseci i pokušajte to učiniti bez pregiba sa leđa.

PITANJE: Pozdrav! Molim vas pomozite mi da shvatim ovu situaciju. Sada prolazim prvu fazu rekonstrukcije dojke, punjenje ekspandera u 250 ml je završeno, sljedeća faza (postavljanje implantata) planirana je za 3 mjeseca. Brine me što je ekspander mnogo veći od zdravih dojki. Moj kirurg (liječim se u Finskoj) kaže da će, kada se implantat postavi, sve biti simetrično. Je li to zaista tako, a asimetrija će nestati ili postoji opasnost od lošeg rezultata (fotografija vam je poslana na Wats up)
zahvaliti!

ODGOVOR: Zdravo!
Analizirao sam vašu fotografiju (iako je teško dati mišljenje o fotografiji) i želim izraziti svoje mišljenje.
Slušajući vaše želje: dovršiti drugu fazu (zamijeniti ekspander implantatom) i instalirati implantat u zdravu žlijezdu, shvatio sam da ovdje nešto nije u redu)). Kad ste prvi put razgovarali s liječnikom, možda mu niste rekli da ćete staviti implantat u zdravu žlijezdu, a on je odabrao mali ekspander za vas. Ili vas jednostavno nije pitao i odlučio se za vas najvjerojatnije (to je tipično za strane stručnjake). Vaš implantat je malo viši gdje bi trebao biti, a dno nije ispruženo. Implantat je 250 ml, riječ je o vrlo malom implantatu, pa se u tom slučaju implantat ne može staviti u zdravu žlijezdu, jer će zdrava žlijezda biti veća. Iako se ovaj implantat može pumpati do 350 ml, kao što se može, oni se zamahuju poput gume u kolu. U tom se slučaju donji pol žlijezde ne zamahuje, a ako se tamo postavi obični trajni implantat, slomit će ga neopterećena koža i to će biti patetično. Zašto su to ljuljali ?? Znajući da će biti tako. Neće biti uspjeha s takvim nagomilavanjem. Iako na fotografiji vidim da se čini da postoji prilika za ispravljanje ove situacije. Vidim nekoliko opcija za rješenje ovog problema:
1. Teško - nabavite ovaj mali ekspander i stavite veći ekspander, recimo barem 400-450 ml, pomičite donji pol žlijezde i pumpajte kako biste umetnuli veći implantat i povećali zdrav.
2. Manje komplicirano - čini se da se koža ljulja na vrhu i ona će se spustiti, ali istovremeno uzmite snop tkiva iz trbušne regije (francuska tehnika) za donji pol i zamijenite ekspander i željezo, novi će biti prirodan, ali s drugim će biti ne povećavaju.
3. Da biste nadomjestili nedostatak tkiva, uzmite pregib sa stražnje strane i istodobno nabavite normalan oblik nove žlijezde i povećajte zdravu žlijezdu.
U isto vrijeme, fotografija pokazuje da koža na strani rekonstrukcije boli, hiperpigmentirana je (bolesna), iako kažete da nije bilo zračenja. Trebate pogledati, možda je potrebno lipofilling.
Općenito je malo opcija, ali situacija se može riješiti.

PITANJE: Pozdrav, Vitaly Alexandrovich. Mogu li saznati cijene za obnovu dojke? Nije pronađen na vašoj web lokaciji. Ili ispusti vezu. zahvaliti.

ODGOVOR: Zdravo, Julia! Na ovoj poveznici možete saznati o cijenama za obnovu dojke u gradskom kliničkom onkološkom dispanzeru.
Cjenik plaćenih usluga za obnovu dojke

PITANJE: Vitaly Alexandrovich, koje su mogućnosti za rekonstrukciju dojke ako imam mastektomiju??

ODGOVOR: Mogućnosti obnove mogu se podijeliti u tri opće kategorije:
1) Samo implantat
2) Korištenje samo vlastitog tjelesnog tkiva
3) implantat u kombinaciji s upotrebom vlastitog tkiva u tijelu
Ali treba imati na umu da će sve restorativne opcije zahtijevati nekoliko operacija i trebati vremena da se postigne konačni estetski rezultat..

PITANJE: Vitaly Alexandrovich, koliko traje proces obnove dojke??

ODGOVOR: Vrijeme potrebno za konačnu rekonstrukciju dojke ovisi o broju operacija koje treba obaviti. Proces obnove obično traje od 6 mjeseci do jedne godine ako nije potrebno daljnje liječenje raka. Neke pacijentice odbijaju rekonstrukciju bradavice, druge mogu zahtijevati više operacija, poput lipopunjavanja, kako bi rekonstruirana dojka izgledala estetski poput druge zdrave dojke.

PITANJE: Vitaly Alexandrovich, utječe li rekonstrukcija dojke na rizik od recidiva i hoće li zakomplicirati otkrivanje raka ako se vrati??

ODGOVOR: Rizik od recidiva raka dojke ovisi o stadiju bolesti, biološkim karakteristikama raka i liječenju raka dojke. Rekonstruktivna kirurgija nije pokazala da povećava rizik od vraćanja raka ili otežava otkrivanje raka ukoliko se vrati.

PITANJE: Vitaly Alexandrovich, koje su prednosti i nedostaci rekonstrukcije dojke implantatom??

ODGOVOR: Prvo ću vam reći o prednostima - to je smanjenje vremena operacije i oporavka, manje ožiljaka, dobar oblik donjeg rublja. Relativni nedostaci: potrebni su česti posjeti liječniku da se napuhava ekspander radi ekspanzije tkiva, ovo je dvostupanjski proces - ekspander nakon ljuljanja mora biti zamijenjen trajnim implantatom, ponekad je potrebno lipopunjavanje zbog tanke kože i rekonstruirane dojke samo implantatom ne stvara prirodnu opadanje dojke i može se razlikovati od prirodne zdrave grudi i budite puniji u gornjem polu.

PITANJE: Vitaly Alexandrovich, koje vrste implantata postoje?

ODGOVOR: Postoje dvije vrste implantata: napunjeni fiziološkom otopinom i silikonskim gelom. Obje vrste ovih implantata dolaze u različitim oblicima, veličinama i profilima. Svi su sigurni, a kirurg će vam uvijek pomoći da odredite koji implantat je najbolji za vaš oblik tijela.

PITANJE: Vitaly Alexandrovich, s vašeg stajališta, koji su pacijenti najbolji kandidati za obnovu dojke?

ODGOVOR: Trenutno se prema međunarodnim preporukama obnavlja dojka za sve koji nemaju mliječne žlijezde. Metoda izbora je ili neovisna transplantacija preklopa ili implantabilni preklop. Dno crta je da u besplatnoj verziji nije tako lako izvesti poklopac, a radi se o vrlo dugoj operaciji sa sumnjivim učinkom, jer se kasnije ne može ukorijeniti, jer se posuda koja služi kao hrana ovom zakrpu ne može nositi sa njegovom funkcijom, stoga najčešće žene odbijaju ovu operaciju. Suština čitave rekonstrukcije je stvoriti džep za implantat tako da on iskorijeni korijen, pa se najboljim sada smatra presađivanje preklopa implantatom, posebno ako je bilo povijesti radioterapije. Ali ovdje se opet žene plaše dodatnih ožiljaka na leđima i trbuhu, a također odbijaju presaditi pregib na mišićnoj nozi. Iako se preklopac s leđa smatra najoptimalnijim. Rez nije uvijek velik i često se nalazi iza remena grudnjaka. Ženama koje još uvijek odbijaju koristiti vlastita tkiva, nudim im rekonstrukciju ekspanderom i ispostavlja se vrlo dobro. Ali istodobno, govorim o svim rizicima koji mogu nastati u procesu popravljanja žlijezde..

PITANJE: Vitalij Aleksandrovič, kako napreduje proces rekonstrukcije dojke s uvezenim?

ODGOVOR: Nakon mastektomije, vaš rekonstruktivni kirurg umetnut će ekspander u džep formiran ispod mišića i preostalu kožu na prsima, koja će se postupno napuniti otopinom za istezanje mišića i kože do željene veličine. Često se koža rastegne malo više nego što je potrebno jer ima prirodnu sklonost skupljanju kad uklonite ekspander. Nakon što se koža i mišići istegnu na željenu veličinu, ekspander se zamjenjuje trajnim implantatom. Ovo je kratko, obično detaljnije kažem na savjetovanju, razgovaramo o svim detaljima obnove.

PITANJE: Vitaly Alexandrovich, prema kojim se metodama rekonstrukcije smanjenjem ili povećanjem tjelesne težine, rekonstruirana dojka u takvim slučajevima malo razlikuje od druge zdrave!

ODGOVOR: Pozdrav! Rekonstrukcija grudi s posebnim DIEP preklopom u besplatnoj verziji pomoću mikrokirurške tehnike je optimalna vrsta rekonstrukcije u kojoj se mliječne žlijezde ne razlikuju s promjenom težine, a mijenjaju se s promjenom težine prema gore ili prema dolje. Ova vrsta rekonstrukcije ima svoje prednosti i nedostatke, kao i druge vrste obnove. Čak i ako izgubite najmanje 5 kilograma, tada će se veličina dojke tijekom rekonstrukcije drugim tehnikama malo promijeniti i stoga se ne smijete objesiti zbog promjene oblika dojke prilikom promjene težine. Ali ako smršavite, na primjer, 10 kg ili više, tada će vam trebati druga operacija na zdravim dojkama, jer će se pojaviti teška ptoza i bit će potrebno smanjenje! Naravno, najbolje je izbjeći snažna kolebanja težine, i u jednom i u drugom smjeru..

PITANJE: Vitaly Alexandrovich, koje su prednosti i nedostaci rekonstrukcije pomoću tkiva stražnjice?

ODGOVOR: Pozdrav! Mnogo nedostataka i mnogo prednosti. Za početak, nitko u Rusiji neće učiniti takvu operaciju umjesto vas. Ovo je vrlo dugotrajna operacija, u kojoj se dio tkiva stražnjice na poseban način izolira i prenosi u područje uklonjene dojke. Za to se koristi mikroskop i još mnogo toga, tkiva su prirodnija, ali ova vrsta rekonstrukcije još se nije opravdala i mnoge druge korisne metode za rekonstrukciju dojke.

PITANJE: Vitaly Alexandrovich, na temelju kojih čimbenika se donosi odluka o jednofaznoj ili kasne rekonstrukciji dojke?

ODGOVOR: Pozdrav! Uvijek se uzimaju u obzir mnogi čimbenici i faze prije početka liječenja raka dojke, koji bi trebao doći prvi. Čimbenici poput stadija raka, opće medicinske kontraindikacije i nadolazeće liječenje - kemoterapija i terapija zračenjem određuju koju rekonstrukciju treba ponuditi pacijentu. Odmah ili kasni. Uvijek upozoravam pacijenta na to tijekom savjetovanja.

Uklanjanje implantata

Operacije za uklanjanje implantata najčešće se provode iz medicinskih razloga - ako se pojave komplikacije nakon endoprotetike dojke, a također (rjeđe) na zahtjev pacijenta. Postupak uključuje uklanjanje implantata zajedno s okolnim vlaknastim tkivom (ako je prošlo dovoljno vremena za stvaranje membrane) i može uključivati ​​zatezanje tkiva dojke, ako nakon uklanjanja nije planirano zamjena implantata novim.

Institut za plastičnu kirurgiju i kozmetologiju nudi sigurne i univerzalne metode korekcije dojke s uklanjanjem implantata, koje omogućuju ne samo rješenje postojećeg problema, već i vraćanje prirodnog estetskog oblika mliječnih žlijezda.

KIRURGI KOJI IZVRŠAVAJU Uklanjanje implantata

Indikacije za uklanjanje implantata

 • Formiranje kapsularne kontrakture. Zgušnjavanje tkiva oko implantata prirodan je proces. Međutim, ako vezivno tkivo tvori previše gustu kapsulu, dojka se može deformirati, a pacijenticu počinju mučiti prilično jaki osjećaji boli. Uklanjanje implantata u takvim slučajevima prati radikalna ekscizija vlaknaste membrane. Smanjenje rizika od stvaranja kapsula omogućuje upotrebu implantata s teksturiranom površinom.
 • Ruptura implantata. Slična neugodna situacija može nastati nakon postavljanja implantata napunjenih fiziološkom otopinom. U prošlosti su korišteni za povećanje grudi, ali moderne klinike, uključujući Institut za plastičnu kirurgiju i kozmetologiju, odustale su od njih u korist sigurnijih silikonskih implantata. No ako se takav problem pojavi, uklanjanje implantata s dojkama potrebno je za održavanje zdravlja..
 • Upalni proces u tkivima dojke. Ako je postavljanje implantata iz bilo kojeg razloga izazvalo razvoj upale, preporučuje se uklanjanje implantata - kako bi se mogao provesti cjelovit tretman i izbjeći ozbiljnije komplikacije. U nekim je slučajevima moguće bez operacije, ali samo je liječnik taj koji treba odlučiti je li to poželjno.
 • Spuštanje grudi pod težinom implantata. U nekim se slučajevima ozbiljnost implantata ispostavi "nepodnošljivim teretom" za tkivo dojke: nakon ugradnje dojka se naglo opali, čak i ako je prije bila napeta i elastična. Uklanjanjem uzroka progiba - odnosno stvarnih implantata - i vršeći stezanje tkiva, kirurg vraća izvorni oblik dojke. U takvim se situacijama ne preporučuje provođenje ponovne endoprotetike (ponovna ugradnja implantata)..
 • Želja pacijenta da vrati prirodni volumen dojke. Ako se pacijentica nakon operacije odluči odbiti dobiveni rezultat, može se izvršiti uklanjanje implantata - nakon čega slijedi podizanje dojke, ako je potrebno.

Izvođenje operacije

Uklanjanje dojki implantata izvodi se pod općom anestezijom i prosječno traje oko 1,5 sata: stvarno trajanje operacije ovisi o složenosti slučaja. Rez se obično izvodi duž ožiljke od primarne operacije. Ako uklonjene implantate nema potrebe zamijeniti novima, izvodi se postupno stezanje tkiva kako bi se spriječilo neestetsko propadanje dojke. Reznice dizanja mogu se nalaziti oko areole, okomito na donjem polu mliječnih žlijezda i / ili u inframamarnom pregibu - izbor pristupa ovisi o volumenu tkiva koje se uklanja.

Nakon dovršetka svih potrebnih manipulacija, rez se šiva kozmetičkim šavovima..

Rehabilitacija nakon uklanjanja implantata

Oporavak se odvija na isti način kao i nakon bilo koje mamoplastike. Ako je izvršena volumetrijska vlaknasta resekcija ili intenzivno podizanje dojke, rehabilitacija može trajati nešto duže.

Preduvjet za postoperativni oporavak je nošenje kompresijskog donjeg rublja - posebnog grudnjaka koji podupire krhko tkivo dojke, omogućavajući im da poprime ispravan oblik i ne deformiraju se pod vlastitom težinom.

Također je potrebno ograničiti fizičku aktivnost, izbjegavati posjećivanje sauna i solarija, odbijati vruće kupke, kontrastne tuševe. Preporučuje se spavanje na leđima.

Konačno formiranje mliječnih žlijezda nakon uklanjanja implantata traje oko 3-4 mjeseca.

Preventivna mastektomija kao način za održavanje zdravlja i ljepote

Povijest izdanja

Prve profilaktičke mastektomije - operacije uklanjanja mliječne žlijezde - počele su se provoditi u SAD-u 60-ih godina prošlog stoljeća. Tada bi osnova za operaciju mogla biti samo opterećena obiteljska anamneza, odnosno prisutnost bolesti dojke u obitelji među najbližim ženskim rođacima. Nakon toga u SAD-u su se aktivno razvijale DNK dijagnostičke metode za identificiranje pacijenata s genetskom predispozicijom za razvoj karcinoma dojke..

Suvremene DNK dijagnostičke tehnike omogućuju prepoznavanje pacijenata s genetskom predispozicijom za razvoj karcinoma dojke, a provođenje profilaktičke mastektomije rekonstrukcijom u jednom stupnju može smanjiti rizik od razvoja karcinoma dojke kod takvih bolesnika za 95-97%..

U Rusiji se profilaktičko uklanjanje mliječne žlijezde službeno počelo provoditi tek 2010. godine, nakon što je profilaktička mastektomija s jednom faznom rekonstrukcijom uvrštena na Popis medicinskih tehnologija odobrenih za uporabu u medicinskoj praksi u Ruskoj Federaciji. Ovu tehniku ​​odobrava Ministarstvo zdravlja, a u onkološkim ustanovama koristi se kao vodič za djelovanje. Postoje slučajevi kada je preventivna mastektomija s prilično dobrim rezultatima provedena do 2010. godine, ali ne na temelju onkoloških ustanova, već u privatnim klinikama onkologa i rekonstruktivnih kirurga..

Godine 2014. All-ruski savez javnih udruženja Udruženja onkologa Rusije razvio je kliničke smjernice za prevenciju, dijagnostiku i liječenje pacijenata s karcinomom dojke.

Indikacije za mastektomiju

Preporuke stručne zajednice opisuju u kojim se slučajevima može provesti profilaktička mastektomija, i to:

 • kako bi se spriječio razvoj raka dojke kod zdravih žena;
 • kao prevencija razvoja raka dojke kod pacijenata s jednostranim rakom dojke.

Kliničke smjernice pokazuju sljedeće indikacije za bilateralnu profilaktičku mastektomiju u zdravih žena i bolesnika s jednostranim rakom dojke:

 1. Rizik od razvoja karcinoma dojke, prema zaključku genetičara, premašuje populacijski rizik (uključujući mutacije u genima BRCA1 i BRCA2);
 2. Morfološki znakovi povećanog rizika od razvoja karcinoma dojke (atipična duktalna hiperplazija, atipična lobularna hiperplazija, lobularni karcinom in situ - to su prekancerozna oboljenja dojke i rak koji je upravo nastao u kanalu);
 3. Rizik od razvoja karcinoma dojke jednak je riziku populacije ili nije procijenjen (to jest, kod žena koje nisu pronašle genetske poremećaje tijekom ispitivanja ili nisu bile testirane, ali žena želi imati profilaktičku mastektomiju).

Kliničke smjernice također primjećuju da „bilateralna profilaktička mastektomija za sve tri gore navedene indikacije smanjuje rizik od raka za 90-100% i može se izvesti kod zdravih žena. Operacija se može izvesti kako s primarnom rekonstrukcijom mliječnih žlijezda, tako i bez rekonstrukcije. Obavezno je izvršiti histološki pregled uklonjenih tkiva; kada se otkrije rak, taktike liječenja određuju se u skladu s morfološkim i biološkim karakteristikama bolesti ".

Kontraindikacije za bilateralnu profilaktičku mastektomiju su:

 • starost (za žene starije od 65 - 70 godina, operacija nije indicirana za somatske indikacije);
 • pretilost od 2-3 stupnja;
 • hipertenzija visokog rizika 3 i vrlo visok rizik 4;
 • dijabetes melitus ovisan o inzulinu;
 • bolesti srca;
 • infektivno-alergijska bronhijalna astma;
 • akutne zarazne bolesti;
 • duševne bolesti itd..

Odlučivanje na preventivnu mastektomiju

Odluka o potrebi bilateralne profilaktičke mastektomije donosi se kolektivno i temelji se ne samo na pacijentovoj želji. U odlučivanju o preventivnoj mastektomiji sudjeluju genetičar, onkolog, kirurg, plastični rekonstruktivni kirurg i psiholog. Uprava medicinskog ili znanstvenog centra sastavlja pismenu suglasnost pacijenta s njegovim potpisom, koja je u pravilu i pravno ovjerena kod javnog bilježnika. Tako se uprava ustanove ubuduće štiti od bilo kakvih tvrdnji pacijenta..

Faze rada

Na temelju oblika dojke odabire se kirurški pristup u preoperativnoj fazi. Dakle, ako je dojka mala, tada je standardni pristup submammary, koji omogućava potkožno uklanjanje tkiva dojke uz moguću plastičnu operaciju s vlastitim tkivima ili implantatima. Ako je dojka velika ili ptozizirana (spuštena), moguće je izbacivanje viška tkiva dojke (kože i potkožnog masnog tkiva) pomicanjem kompleksa areole u novi položaj.

Profilaktička mastektomija s istodobnom rekonstrukcijom izvodi se u dvije faze:

 1. Stadij stvarne mastektomije - uklanjanje samog tkiva žlijezde bez kože.
 2. Faza obnove - prijenos implantata iz vlastitih tkiva u operaciju ili plastičnu zonu pomoću implantata, a zatim oblikovanje žlijezde pomoću različitih tehnika.

Tehnike obnove grudi

Za bilateralnu profilaktičku mastektomiju koriste se sljedeće metode rekonstrukcije dojke:

 • zamjena volumena uklonjenog tkiva dojke vlastitim tkivima pomoću različitih preklopa (koji se prenose s trbuha, leđa, stražnjice, bedara). Koriste se i slobodno prenosivi zakrilci i zakrilci za pedale.
 • upotreba silikonskih implantata za obnavljanje volumena i oblika žlijezde, smještenih u posebno pripremljeni džep, koji se sastoji od vrha mišića pektoralis, i dna tretirane viška kože (s ptozom (spuštene) žlijezde ili velike žlijezde), ili od inovativnog materijala - acelularnog dermalni matriks, koji vam omogućuje da pokrijete implantat u donjem dijelu dojke, štiteći ga u ranom postoperativnom razdoblju od komplikacija poput čireva pritiska ili odbacivanja i takvih komplikacija, dugoročno, kao kontraktura - ožiljak deformacije implantata.

Plastična operacija s vlastitim tkivima pacijenta također ima prednosti. Vlastita tkiva odgovaraju takvim biološkim parametrima kao što je tjelesna temperatura, osim toga, tkivo koje je presađeno u obliku zaklopke osjeća se vrlo blizu pacijentu. Ali ponekad je potrebno izvršiti korekciju, tj. Izvršiti drugu operaciju kako bi se poboljšao estetski izgled i oblik dojke i kompleks bradavice-areola.

U pogledu dugoročnih učinaka, prednosti obnove samo tkiva su jasne. Ali tehnički je ova operacija složenija i izvodi se ne u dva, već u tri stupnja: prvo, mastektomija, zatim formiranje preklopa i njegov prijenos, a zatim - rekonstrukcija dojke. Kirurzi koji obavljaju zamjenu uklonjene mliječne žlijezde vlastitim tkivom pacijenta moraju biti visoko profesionalni, a zdravstveno stanje operiranog pacijenta ne smije biti nesumnjivo..

Na temelju prethodnog možemo zaključiti da je poželjno rekonstruirati mliječnu žlijezdu vlastitim tkivima, no dosad je 10 puta više pacijenata koji su plastiku napravili umjetnim materijalima. Mnogo je studija u inozemstvu posvećeno ovom pitanju, na ovaj ili onaj način, njihovi zaključci su slični. U Rusiji, na temelju Odjela za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju i stanične tehnologije Ruskog nacionalnog istraživačkog medicinskog sveučilišta Pirogov je proveo sličnu studiju.

Gdje se provode operacije?

Danas u Rusiji pacijenti s dijagnozom karcinoma dojke ili poviješću bolesti i utvrđenom genetskom predispozicijom za bolest mogu biti operirani na suprotnoj, zdravoj žlijezdi u ustanovama s onkološkom dozvolom..

Ako je žena apsolutno zdrava i prema dijagnostičkim metodama - ultrazvuku, MRI, mamografiji dojke - nema znakova raka dojke, onda se, u skladu s ruskim zakonodavstvom, ne može službeno operirati u onkološkim klinikama čak i ako se utvrdi genetska predispozicija. Ali takve se operacije provode u privatnim klinikama, u dogovoru s upravom, i, naravno, uz dobrovoljni pristanak pacijenta..

Period rehabilitacije i moguće komplikacije nakon mastektomije

Period rehabilitacije za bilateralnu profilaktičku mastektomiju može varirati u trajanju. U slučaju plastične operacije s vlastitim tkivima, nakon 3-6 mjeseci ponekad je potrebna korekcija dojke (kako bi se uklonila asimetrija, izjednačio volumen), kako bi se postigao povoljan estetski rezultat. Ponekad je potrebno stvoriti novu areolu i bradavicu iz vlastitih tkiva.

Među ranim postoperativnim komplikacijama nakon uklanjanja mliječne žlijezde moguće su infekcije (suppuracija rane šupljine i odbacivanje implantata), kao i nekroza kože zbog nedovoljne prehrane tkiva..

Kasne komplikacije najčešće se susreću tijekom plastične operacije s implantatima i očituju se u obliku promjena oblika i gustoće mliječne žlijezde zbog nastalih kontraktura.

Argumenti protiv protivnika protiv profilaktičke mastektomije

Glavni argument liječnika koji se protive bilateralnoj profilaktičkoj mastektomiji zasnovan je na sljedećem dogmatskom gledištu: ako nema bolesti organa, nemamo ga pravo ukloniti. Ali ovo je stajalište, prema mom mišljenju, zastarjelo: u 21. stoljeću pacijenti imaju priliku podvrgnuti se genetskom testiranju i saznati koji su im rizici u budućnosti da bi postali žrtva raka. U onkološkim ustanovama u Rusiji, kao i u komercijalnim klinikama i laboratorijama, sada je moguće podvrgnuti se genetskom testiranju. Njeni će rezultati pouzdano pokazati postoji li mutacija gena, postoji li predispozicija za karcinom dojke ili ne..

Ako znamo da je vjerojatnost razvoja raka velika, potrebno je izvršiti mastektomiju kako bi se očuvao život i zdravlje. Jednostepena rekonstrukcija koju provodi profesionalni plastični kirurg također vam omogućuje da vratite ljepotu ženskih grudi. Ponekad estetski učinak ove operacije nadmašuje sva pacijentova očekivanja..

Zadovoljstvo pacijenata profilaktičkom mastektomijom

U SAD-u je provedena studija o stupnju zadovoljstva pacijenata rezultatima ove operacije i razvijena je posebna ocjena ljestvice Breast Q. Ova ljestvica procjenjuje psihoemocionalno stanje žene, estetski rezultat, kvalitetu života nakon operacije, kao i kvalitetu usluga u klinici, zadovoljstvo žene od komunikacije s medicinskim osobljem i dugoročnost rezultat operacije. Rezultati istraživanja u pravilu pokazuju visok stupanj zadovoljstva pacijenata izvršenom operacijom - više od 80%.

Uklanjanje implantata s dojke

Dogovoriti sastanak

Postavite pitanje na mreži

Zatražite povratni poziv

Poznato je da većina proizvođača silikonskih implantata za grudi koji se koriste u operaciji povećanja grudi daju doživotnu garanciju na svoje proizvode. Ipak, ponekad postoje situacije kada pacijenti moraju ukloniti instalirane endoproteze, jedan od takvih razloga je ruptura implantata. Razgovarali smo o razlozima uklanjanja endoproteza i o značajkama takve operacije s plastičnim kirurgom, kandidatom medicinskih znanosti Igorom Guljajevim.

Igora Valerieviča, što može zahtijevati operaciju za uklanjanje već postavljenih implantata dojke?

Razloga može biti više, ali većina je više sile. Prije svega, to je trauma i povezana ruptura implantata. Nadalje, kapsularna kontraktura, stanje kada kapsula oko implantata postane kruta i počne komprimirati endoprotezu - dolazi do njegove deformacije, praćene mogućim kršenjem integriteta ljuske. Treba otkazati da kapsularna kontraktura nije uvijek pokazatelj za uklanjanje implantata; u određenim slučajevima može se isključiti ekscizija kapsule..

Sljedeći razlog je pacijentova želja za promjenom veličine mliječnih žlijezda. I na kraju, ako pacijentica s endoprotezama dojke dođe kirurgu s pritužbama na prolaps mliječnih žlijezda, što se neizbježno događa s vremenom, nepisano pravilo je obvezna zamjena endoproteza novom, čak i ako se stare ne deformiraju, ali prošlo je puno vremena nakon početne operacije ( 8-10 i više godina).

Ako implantat pukne, gel istječe?

Migracija gela (sadržaja endoproteze) i impregnacija tkiva mogući su ako je pacijentu ugrađena endoproteza stare generacije, odnosno implantati koji su proizvedeni prije 20 ili više godina. Zato se planira zamijeniti ih modernim modifikacijama. S najnovijim generacijama implantata dojke, ta je vjerojatnost minimizirana..

Zainteresirani za spontani raskid, to je česta pojava?

Spontana ruptura je rijetka. Štoviše, većina proizvođača daje doživotnu garanciju na svoje proizvode. Ali, nažalost, ništa nije vječno! Postoji takav pojam - zamor materijala. Grubo govoreći, ako implantat nije potpuno ujednačen (na primjer, zbog iste kapsularne kontrakture), može se formirati mali nabor njegove ljuske, što na kraju dovodi do pojave mikrodefekta na ovom mjestu. Ili se takav kvar može pojaviti čak u fazi operacije, ali će se pojaviti nakon godina!

Većina ozljeda nastaje tijekom operacije

S čime se ta mana može povezati??

Vrlo zanimljive podatke dali su proizvođači endoproteza, koji su se bavili jamstvenim slučajevima. Endoproteze uklonjene nakon pucanja poslane su u proizvodno postrojenje radi zamjene pod jamstvom. Stručnjaci tih tvornica tvrdili su da je većina ozljeda intraoperativna, odnosno da je oštećenje implantata nastalo tijekom operacije - oštrim instrumentima ili zbog prekomjernog istezanja ljuske endoproteze - kada se postavi kroz mali rez, ponekad je potreban prilično veliki napor..

I konačno, još jedna "Ahilova peta" implantata - stražnja površina na kojoj se vrši označavanje. Na stražnjoj površini endoproteze nalazi se mali dio ljuske, kroz koji se puni gelom tijekom proizvodnog procesa. Nakon punjenja, ovo se područje hermetički zatvara, ali zbog neusklađenosti u debljini „lemilice“ i školjke ili zbog drugih razloga, na ovom se području mogu stvoriti mikro oštećenja..

Mogu li autoimune reakcije na instalirane endoproteze??

Naravno, to je moguće, kao što su moguće alergijske reakcije na vodu, sunce itd. Ali postotak takvih opažanja izuzetno je nizak. Moguće je da to nije pojava, već pogoršanje već postojećih imunoloških poremećaja zbog izvedene operacije, opće pogoršanje zdravlja, reakcija tkiva na strano tijelo, što je implantat.

Kako provjeriti implantate dojke?

Kako tada savjetovati zabrinute pacijente da djeluju?

Sada se na društvenim mrežama aktivno raspravlja o ovoj temi, posebno nakon nekih rezonantnih situacija s poznatim osobama. Glavna stvar je ne paničariti, ako nema negativnih senzacija, ne žuriti s uklanjanjem implantata bez izravnih dokaza. Potrebno je redovito podvrgavati preventivnim pregledima. Preporučam ultrazvučni pregled svake dvije godine, što je obično dovoljno. Ali ako postoji sumnja na rezultate ultrazvučnog pregleda, preporuča se napraviti MRI za dodatnu dijagnostiku.

Na pozadini loših vijesti pojavili su se mnogi pacijenti koji, uz normalno stanje proteza, počinju izmišljati bolne uvjete za sebe. Očito je da je to psihosomatika. Kako postupiti u takvim slučajevima?

Ako je objektivno sve u redu s endoprotezama, pokušavam uvjeriti pacijenticu i uvjeriti je da ne poduzima odlučne mjere. Ako pacijent inzistira, naravno, uklanjamo endoproteze. Nedavno sam imao sličnu situaciju: pacijentica se žalila na pogoršanje dobrobiti, što je povezala s prethodno obavljenom endoprotetikom mliječnih žlijezda. Pregled raznih specijalista, uključujući imunologe, nije donio nikakav rezultat, ali je pacijent bio siguran da je problem u implantatima. Kao rezultat toga, na inzistiranje pacijenta uklonili smo endoprotezu, kapsula je poslana na istraživanje, koje nije pokazalo nikakve patološke promjene. Tako sada pacijent razmišlja o ponovnom uvećanju mliječnih žlijezda..

Prijavite se za besplatno savjetovanje:

Recite nam nešto više o tehnici uklanjanja implantata.

Ovisno o situaciji, metode uklanjanja endoproteza su različite. Kapsulu možete ukloniti djelomičnim uklanjanjem, uopće ne možete ukloniti kapsulu, s endoprotezom možete ukloniti cijelu kapsulu, čak i bez otvaranja - ova se tehnologija naziva en bloc.

Kada se koristi koja metoda?

Ako promijenimo endoprotezu u slučaju kapsularne kontrakture (kapsula oko endoproteze ga stisne), u ovom slučaju moguće je djelomično i potpuno uklanjanje kapsule. U velikom postotku slučajeva dovoljno je ukloniti prednji list kapsule. Kada se implantat nalazi ispod mišića pektoralis major, stražnji list kapsule nalazi se na rebrima i čvrsto je zavaren za tkiva. Uklanjanje takve kapsule teško je i poprilično traumatično..

Ako je kapsula gusta, hipertrofirana ili je endoproteza iznutra izrezana, preporučljivo je ukloniti kapsulu zajedno s implantatom. Ili ako postoji nakupljanje tekućine oko implantata, preporučljivo je ukloniti implantat s kapsulom, a tekućinu ponekad treba poslati na dodatna istraživanja. Opseg takve operacije ponekad je dvostruko veći od izvorne operacije povećanja grudi.

Uvijek uklonite implantate kroz rez ispod dojke?

Sada se puno govori o limfomu povezanom s implantatima (ALCL - Anaplastični veliki stanični limfom). Nije zbog nje bio zatvoren čitav niz implantata.?

I zbog nje. Ali FDA (američka uprava za hranu i lijekove - analogija Ministarstva zdravlja u Rusiji) nije preporučila njihovo uklanjanje, već je preporučila da ih ne koriste. Neki pacijenti s takvim implantatima već su me kontaktirali s pitanjem "ukloniti ili ne ukloniti".

I što preporučujete?

Složeno pitanje. Unatoč činjenici da već postoje dokazi da je zabilježen određeni postotak negativnih situacija nakon implantacije ovih endoproteza, ova tema još nije u potpunosti istražena. Stoga ne mogu reći da te endoproteze treba hitno ukloniti. Samo ih morate slijediti.

A ako je ultrazvuk pokazao prisutnost neke sumnjive tekućine, je li moguće da je uzmete na istraživanje?

To je teško učiniti jer postoji rizik od oštećenja endoproteze, posebno ako ima vrlo malo tekućine. Mnogo toga ovisi i o samom implantatu. Na primjer, u implantatima Mentor kapsula oko implantata gotovo nikada nije čvrsto zavarena na endoprotezu. A tekstura implantata Allergan (govorimo o visoko teksturiranim endoprotezama, koje su podsjećale na preporuku FDA) omogućila je da kapsula naraste u ljusku endoproteze.

To jest, to može biti slučaj (u kontekstu ALCL-a)?

Vjerojatno. Ali mogu biti i drugi čimbenici ili je to samo statistika. Allergan je bio vodeći u prodaji endoproteza, ima ih puno instaliranih u svijetu, možda se tek nakupila statistika.

Što bi trebalo upozoriti pacijenta da počne razmišljati o tome da nešto nije u redu s implantatima?

Prvi je bol u predjelu prsa. U pravilu nisu simetrični. Pacijenti ih ne mogu uvijek povezivati ​​s fizičkim naporom..

Iako postoje slučajevi kada su žene s rupturiranom endoprotezom hodale duže vrijeme i nisu osjećale nikakve simptome. Jaz je pronađen samo na ultrazvuku. Ali događa se obrnuto - odmah nakon puknuća i kontakta silikona s tkivima, boli, upale itd..

Mogu li trudnoća i dojenje utjecati na sigurnost dojenja??

Ne, nema učinka. Ponavljam još jednom, ako je sve u redu s instaliranom endoprotezom, mora postojati ozbiljna trauma da bi se ona mogla rasprsnuti! Uostalom, normalni moderni implantati mogu izdržati ogromna opterećenja: u ilustrativne svrhe, pomiču ih stroj, pritisne ih preša itd. Jedino je što se endoproteza boji oštrih predmeta. Stoga, kada ga uvedemo u operaciju, zvuči naredba "oštro uklanjanje" (pinceta, skalpeli, alati).

Prijavite se za besplatan sastanak:

A upotreba posebnog rukava za implantaciju pomaže?

Pomaže, ali nije panaceja. Rukav smanjuje kontakt implantata s rukama kirurga i okolnim tkivima. Ali nakon uvođenja proteze u formirani džep, najčešće se mora ispraviti. Kirurg to ionako radi rukama.

Zaboravite vježbe grubičke snage !

Mogu li sportske aktivnosti utjecati na puknuće dojke??

A ako autoimuna reakcija?

To može biti i. Ali autoimuna reakcija može biti za sve. Dobra stvar kod silikona je što je to najinertičniji materijal. Smatra se da je vjerojatnost takvih reakcija na nju minimalna..

Ako su implantati morali biti uklonjeni, kada se mogu umetnuti novi?

Ovisi o početnoj situaciji. Ako je razlog uklanjanja kapsularna kontraktura, nema rupture endoproteze, novi implantati mogu se smjestiti odmah. Ako je razlog uklanjanja bila upala, potrebna je stanka: uklonite kapsulu i ne pričekajte oko šest mjeseci da se tkiva vrate u normalu.

A ako žena više ne želi imati implantate, koje su alternative?

Nakon uklanjanja, možemo odmah napraviti lift. Ali pacijente uvijek usmjeravam na činjenicu da ako uklonimo implantat (posebno veliki), bolje je odgoditi zatezanje. Nakon uklanjanja dodatnog volumena, sama tkiva će se početi smanjivati. Koji će oblik grudi steći ovisi o tonu i debljini tkiva..

Hvala, Igor Valerievich, na detaljnoj priči! Tema ruptura implantata sada se aktivno raspravlja i zahvalni smo vam na pojašnjenju.

Endoprostetika mliječnih žlijezda kao jedan od načina obnove nakon mastektomije

Postoje tri glavne vrste rekonstrukcije dojke koje se koriste za rekonstrukciju dojke nakon mastektomije:

 • Endoprostetika dojke - obnavljanje izgubljene dojke uz pomoć umjetnih implantata. Suština metode: prvo se postavlja privremeni implantat, koji proširuje tkivo, a zatim trajni.
 • Autologna rekonstrukcija: tkivni grafti iz pacijentovog vlastitog tkiva koriste se za obnavljanje dojke.
 • Kombinirana rekonstrukcija - kombinacija gore navedenih vrsta.

Rekonstrukcija dojke obično se izvodi u nekoliko faza: vraćanje oblika dojke, ispravljanje nesavršenosti, rekonstrukcija kompleksa bradavica-areola. Izbor načina obnove dojke ovisi o nekoliko čimbenika:

 • preferencije pacijenta;
 • proporcije njezine figure, veličina grudi;
 • pacijentovo opće zdravstveno stanje (uključujući i da li puši);
 • volumen tkiva preostalo nakon operacije;
 • stanje ožiljaka nastalih nakon prethodnih operacija;
 • stanja kože;
 • veličina grudi koju žena želi;
 • planira li se radijacijska terapija ili je pacijent već primio zračenje.

Obnova s ​​ekspanderima tkiva i implantatima

To je najčešće korištena tehnika rekonstrukcije dojke kod žena nakon mastektomije. Naziva se i endoprotetikom dojke, a obično se izvodi u dvije faze. Trajni implantat dojke koji se koristi u rekonstrukciji obično se ne može postaviti umjesto uklonjene dojke kada se radi mastektomija. Ako se implantat stavi pod kožu odmah nakon uklanjanja dojke, neće dati željeni kozmetički učinak i može dovesti do njegovog gubitka kroz šav ili kroz kožu..

Da biste to izbjegli, odmah nakon završetka mastektomije u posebno stvoren džep ispod kože i prsnog mišića ubacuje se ekspanzija tkiva - silikonski balon napunjen fiziološkom otopinom (sterilna 0,9% NaCl otopina). Ovaj balon ima ventil koji omogućuje kirurgu ili medicinskoj sestri da ubrizgavaju dodatne količine otopine tijekom određenog vremenskog razdoblja (tjedana do mjeseci) u ambulanti. To omogućava da se mišići i koža istegnu na potrebnu veličinu kako bi se stavio trajni implantat. Nakon postizanja istezanja provodi se drugi stupanj - zamjena ekspandera tkiva trajnim implantatom.

Implantati su klasificirani prema: tvari s kojom su napunjeni (silikon ili fiziološka otopina), površini (glatkom ili teksturiranom), obliku (okrugle ili kapljice) i veličini. Rekonstrukcija grudi s endoprotetikom koja se temelji na implantatu najbolje odgovara ženama:

 • s malim i srednjim mliječnim žlijezdama;
 • minimalna ptoza (progib) dojke;
 • ako imaju dobro stanje kože i masnoće nakon mastektomije;
 • ako se radi bilateralna mastektomija (istodobno uklanjanje dvije žlijezde).

Gojazne žene s velikim grudima koje puše i pacijentice koje su primale terapiju zračenjem dojke imaju visok rizik od nezadovoljstva rezultatima ove metode obnove..

Silikonski implantati

Podaci iz SAD-a za 2008. godinu pokazali su da su sve rekonstrukcije dojke ove godine izvršene pomoću implantata otprilike 60%, a autologni oporavak 40%. Štoviše, u prethodnoj je godini bilo suprotno. Razlog ove inverzije je multifaktorski. Jedna od njih je, primjerice, porast udjela bilateralnih mastektomija. Pored toga, udio žena mlađih od 49 godina koje su se podvrgle rekonstrukciji dojke 2008. godine bio je veći od udjela žena starijih od ove dobi. Mlade djevojke imaju veću vjerojatnost da će se implantatom podvrgnuti endoprotetici, jer je manje vjerojatno da će imati dovoljno cijepljenog materijala za obavljanje autologne rekonstrukcije nego kod starijih žena, pa češće vole izbjegavati mogući dugi period oporavka za ugradnju transplantata..

Rekonstrukcija pomoću implantata i tkivnog matriksa (dermalni matriks koji ne sadrži stanice)

Ova obnova dojke stekla je popularnost u posljednjem desetljeću. Koristi implantat i materijal koji je podvrgnut posebnoj obradi i konzerviranju, dobiven od kože ljudi ili svinja. Ova kirurška mreža, nazvana acelularni dermalni matriks (CMP), izgleda kao vrlo tanki pregib kože i služi kao "viseća mreža" za implantat, pomažući u stvaranju prirodnog sfernog oblika grudi u obliku suza..

Mreža je fiksirana na prsnom mišiću kako bi se stvorio šupljina za implantat. Rekonstrukcija ovom tehnikom obično se izvodi istodobno s mastektomijom, posebno u slučajevima kada je bradavica očuvana (mastektomija koja čuva bradavice). U ostalim je slučajevima potrebno najprije proširiti tkivo, a zatim ugraditi trajni implantat.

Broj operacija pomoću acelularnog dermalnog matriksa za rekonstrukciju dojke i dalje raste. Prema najnovijem istraživanju, više od 50% plastičnih kirurga koji se primarno bave rekonstrukcijom dojke u Sjedinjenim Državama koriste BCM..

Obnova pomoću pacijentovih vlastitih tkiva (autologna tkiva)

Autologna rekonstrukcija dojke - uporaba pacijentovih vlastitih tkiva s područja njezinog tijela, gdje postoji njihov "višak". Na primjer, na trbuhu, leđima, stražnjici ili bedru. Komad tkiva s ovih područja prebacuje se na mjesto uklonjene dojke kako bi se stvorila nova dojka. Autologne rekonstrukcije podijeljene su u dvije velike skupine:

 • upotrebom poklopca pedigule, kada raseljena tkiva nastavljaju neko vrijeme „ostati na vlastitoj opskrbi krvlju“;
 • upotrebom slobodnog preklopa, dok raseljena tkiva potpuno izgube izvor inicijalne opskrbe krvlju, prisiljena su "izgraditi vezu" s posudama i kapilarima susjednog područja tijela u blizini nove lokacije.

Autologna rekonstrukcija dojke je složenija od rekonstrukcije dojke s ekspanderima tkiva i implantatima. Rekonstrukcija grudi vlastitim tkivom smatra se prihvatljivom opcijom za žene koje ne žele imati implantate - strana tijela.

Kombinacija tehnike autologne rekonstrukcije i upotrebe implantata

Ponekad je potrebno kombinirati ove dvije tehnike obnove. U takvim situacijama, na primjer, implantat s leđnim mišićima (latissimus dorsi) i kožom sudjeluje u stvaranju dojke..

Rekonstrukcija bradavice i areole

Nakon obnavljanja kontura dojke, mnoge se žene odlučuju za rekonstrukciju bradavice i areole. To se u pravilu događa dugoročno. Postoje mnoge metode obnove bradavica i areola. Većina njih oslanja se na uporabu lokalnog tkiva dojke, stvarajući blagi porast približno iste veličine kao i suprotna bradavica. Areola se reproducira pomoću tetovaže - bojanja kože koja se izvodi u sobi za liječenje.

Suprotna (nije uklonjena) dojka

Mala razlika između neobnovljenih i rekonstruiranih grudi ne brine mnoge žene dok nose grudnjak. Kod drugih, razlika u veličini mliječnih žlijezda može biti prilično uočljiva, čime oni nisu zadovoljni. Stoga se neke žene odlučuju smanjiti svoje neiskorištene grudi operacijom ili mastopeksijom, operacijom u kojoj se grudi podižu. Onima čija je preostala mliječna žlijezda bila manje veličine od rekonstruirane nude se za povećanje i podizanje neispravljene mliječne žlijezde.

Povratak u normalan život

Neke točke koje bi žena trebala znati kada se odlučila za artroplastiku dojke:

 • Obnova ne može vratiti vašu prethodnu nježnost dojki, ali neki se osjeti mogu vratiti tijekom vremena.
 • Trebat će vam i do 8 tjedana da modrice i otekline nestanu. Pokušajte biti strpljivi dok čekate željeni ishod..
 • Može proći 1 do 2 godine da tkiva potpuno zacijele i postoperativni ožiljci nestanu. Oni potpuno ne nestaju, ali s vremenom postaju manje uočljivi..
 • Pitajte kada možete početi stalno nositi grudnjak. Razgovarajte sa svojim kirurgom o vrsti donjeg rublja koja je poželjnija u vašoj situaciji, što može ovisiti o vrsti operacije.
 • Slijedite savjete svog kirurga o tome kada i koliko započeti istezanje, kada možete započeti ispunjen život, jer to ovisi o vrsti rekonstrukcije. U pravilu, nakon obnove mliječne žlijezde, ne možete se baviti energičnim sportovima ili biti seksualno aktivni 4-6 tjedana. Konkretne upute možete dobiti od svog kirurga.
 • Ženama koje su bile podvrgnute rekonstrukciji dojke nakon mastektomije nekoliko mjeseci, a ponekad i godina, potrebno je razdoblje emocionalne prilagodbe. Razgovori s drugim ženama koje su se podvrgle rekonstrukciji dojke mogu vam biti od pomoći u ovoj situaciji. Razgovor s psihologom također vam može pomoći da riješite svoje brige i druga neugodna iskustva..
 • Silikonski implantati mogu se pomaknuti iz svog kreveta bez vidljivih simptoma. Stoga kirurzi preporučuju podvrći redovitom pregledu - magnetskom rezonancom (MRI) implantata. Obično se prvi MRI provodi 1 do 3 godine nakon implantacije, a zatim svake 2 godine.
 • Obratite se svom liječniku ako primijetite bilo kakve promjene na koži, oticanje, oticanje na području rekonstruirane dojke, bol ili iscjedak iz grudi ili nelagodu u pazuhu.
 • Nema dokaza da implantat može dovesti do razvoja maligne tvorbe u tkivima u dodiru s njim. Ali žene koje su bile podvrgnute mastektomiji zbog karcinoma dojke i koje su bile podvrgnute endoprotetici s implantatima imaju kasnije dijagnoze lokalnog recidiva raka..

Preporučujemo da pročitate članak o endoprotetici dojke. Iz nje ćete naučiti o rekonstrukciji, uporabi silikonskih implantata.